BizSuport - primul serviciu dedicat Antreprenorilor si Investitorilor

Cum sa pregatesti un plan de afaceri (II) 

1. Executive Summary

Dupa cum indica si titlul, acesta sectiune reprezinta un sumar, de una pana la trei pagini, al intregului plan de afaceri. Rolul sau este de a capta cele mai importante elemente ale afacerii prezentate si de a atrage interesul persoanelor carora le este adresat.

In cazul in care ai nevoie de finantare - equity sau debt - trebuie sa reiasa foarte clar din Executive Summary ce anume soliciti si in ce conditii.

Nu poate fi accentuata indeajus importanta realizarii unui Executive Summary bine pus la punct. Cei mai multi investitori nu trec mai departe in cazul in care nu sunt multumiti de informatiile primite in aceasta sectiune.

Alte elemente care sunt mentionate de regula in aceasta sectiune sunt: conceptul afacerii, avantaje competitive, informatii financiare cheie, etc.

Intrucat Executive Summary cuprinde informatii detaliate din cadrul planului de afaceri, recomandarea este sa-l redactati abia atunci cand finalizati toate celelalte sectiuni. 

2. Strategie 

Strategia conteaza. Si inca foarte mult. Chiar daca in trecut accentul s-a pus de multe ori in mediul romanesc pe intuitie si poate mai putin pe o strategie clar formulata, tendinta tot mai evidenta este spre “formalizarea” directiilor de actiune ale companiei.

Planul de afaceri trebuie sa demonstreze ca ai construit o strategie coerenta si sustenabila pe termen lung, ca ai definit obiective concrete si ai un plan tactic pentru atingerea acestora.

Strategia arata finantatorilor in ce directie se va indrepta compania si care este modalitatea de a ajunge unde ti-ai propus. De asemenea, o strategie adecvata indica faptul ca ai o cunoastere buna a mediului in care va actiona compania si o baza pentru luarea deciziilor in caz de schimbari.

Desi sunt consultanti care considera ca poti incepe un plan de afaceri cu orice sectiune, noi recomandam sa formulati strategia dupa finalizarea analizei de piata si industrie, astfel incat sa aveti o imagine clara asupra oportunitatilor si riscurilor din mediul extern. In acelasi timp, planificarea strategica trebuie realizata inaintea celei operationale si financiare, intrucat acestea din urma trebuie sa tina cont de directiile de actiune trasate.

2.1. Misiune

Foloseste aceasta sectiune pentru a defini conceptul de business si idealurile companiei. Misiunea trebuie sa reflecte in termeni largi obiectivele strategice, produsele/ serviciile comercializate, piata careia i te adresezi si valoarea adaugata adusa. Incearca sa nu limitezi misiunea companiei la situatia actuala, ci mai degraba sa o incadrezi intr-o imagine de ansamblu, care sa reziste schimbarilor in ciclul de viata al afacerii.

2.2. Obiective strategice

Orice companie trebuie sa-si seteze obiective concrete pentru a stii cum sa ajunga la acestea. Obiectivele pot fi de natura financiara (cota de piata, vanzari, profitabilitate, etc) sau non-financiara (grad de retentie clienti, extinderea portofoliului de servicii, extindere regionala, etc). Ia-ti timp sa te gandesti in detaliu la cele mai importante obiective pentru business-ul tau, pe termen scurt, mediu si lung. Indiferent de obiectivele vizate, trebuie sa ramai realist in formularea acestora.    

2.3. Plan tactic de implementare a strategiei (Milestones)

Aceasta sectiune trebuie sa contina modalitatile practice de atingere a obiectivelor strategice setate.  Planul tactic arata finantatorilor ca ai capacitatea si expertiza pentru a implementa cu succes strategia formulata. O prezentare detaliata a acestei sectiuni te va ajuta sa ramai concentrat asupra pasilor cheie, fiind utila si in evaluarea rezultatelor in etapa de monitorizare.

3. Profilul Companiei 

Aceasta sectiune este o expunere concisa a afacerii tale, a conceptului si modelului de business, a stadiului actual in care se gaseste compania si a elementelor de diferentiere fata de competitie.

Nu intra in prea multe detalii cu privire la  activitatea companiei. Rezuma-te la aspectele de baza ale business-ului, detaliile cu privire la oferta sau elementele operationale fiind prezentate in sectiunile urmatoare.  

Desi probabil ca nu este tipic sa incluzi descrierea echipei de management in aceasta sectiune, recomandarea noastra este sa pui cat mai devreme accent pe acest aspect, indeosebi  in planurile de afaceri destinate investitorilor.

3.1. Descrierea companiei

Descrierea companiei presupune furnizarea de informatii asupra structurii legale si a actionariatului, a stadiului curent in care se afla business-ul, precum si asupra tipului de afacere si a produselor/ serviciilor oferite. De asemenea, include in aceasta sectiune licentele si autorizatiile necesare functionarii legale, stadiul obtinerii acestora in cazul in care procesul nu e finalizat, precum si alte drepturi de proprietate intelectuala de care firma dispune in prezent sau in viitorul apropiat.

3.2. Modelul de afaceri

In urma parcurgerii acestei sectiuni ar trebui sa reiasa foarte clar care este modalitatea in care compania intentioneaza sa produca bani. Modelul de afaceri explica intr-un mod concis rationamentul pe baza caruia compania creeaza si capteaza valoare pentru actionarii sai.

3.3. Avantaje competitive

In special in cazul in care planul de afaceri este adresat finantatorilor, este recomandabil sa accentuezi inca de la inceput considerentele cheie pentru investitie. Gandeste-te bine la elementele care te diferentiaza de competitie si constituie baza pentru perfomanta prezenta sau viitoare a companiei – pot fi contracte cu clienti cheie, colaborarea exclusiva cu un furnizor de renume, un produs patentat, s.a.m.d  

3.4. Echipa de management

Prezentarea echipei de management are rolul de a oferi un confort sporit investitorilor, cu privire la capacitatea de a conduce cu succes compania. Prin urmare, pune accent pe experienta sau abilitatile relevante domeniului de activitate. In situatia in care planul de afaceri este pregatit in scopuri interne, aceasta sectiune poate fi omisa sau restransa, dupa caz.

4. Analiza Pietei

Identificarea tendintelor din piata inseamna informatie strategica ce poate spori competitivitatea si sustine cresterea companiei. Opreste-te sa te gandesti ce inseamna pentru business-ul tau fiecare dintre tendintele identificate si construieste strategia pe baza acestor informatii.   

Orice investitor asteapta o analiza amanuntita a pietei: volum, crestere istorica si estimata, factori care sustin dezvoltarea pietei si factori de risc. Chiar si in cazul in care pregatesti planul pentru scopuri interne, aceasta este o sectiune indispensabila, intrucat te ajuta sa fii la curent cu evolutia pietei, sa identifici noi oportunitati si sa fii pregatit pentru a face fata riscurilor.

Analiza pietei iti va spune daca exista cerere suficienta pentru a sustine afacerea ta. In plus, aceasta este baza dezvoltarii strategiei de marketing si vanzari.

4.1. Imagine de ansamblu asupra pietei

Informatiile cuprinse in aceasta sectiune se refera la volum, segmentare, ritmuri de crestere istorica,  factori care sustin dezvoltarea pietei, legislatie relevanta, etc. De regula este util sa incluzi si comparatii cu tarile din regiune, pentru a se percepe mai bine nivelul pietei locale. Nu uita sa adaugi sursa informatiei – cu cat sursa este mai cunoscuta (ex. raport Big Four), cu atat va inspira mai multa incredere finantatorilor.

4.2. Tendinte in evolutia pietei

Aceasta parte este poate cea mai importanta din sectiune.  Incearca sa gasesti rapoarte care indica ritmurile de crestere estimate pe termen scurt si mediu, directii ale pietei si schimbari legislative sau de alta natura. Opiniile persoanelor din industrie te pot ajuta de asemenea in construirea unei imagini asupra evolutiei viitoare a pietei.

4.3. Segmentul de piata si clientii tinta

Acum este momentul sa detaliezi segmentul sau segmentele tinta, tipurile de clienti vizati si factorii care influenteaza decizia de achizitie. De exemplu, un hotel poate tinti in special segmentul business, iar clientii vizati sunt straini, de regula cu pozitii de conducere, care vin pentru o perioada scurta, solicita standarde inalte de calitate si au preferinta pentru locatie centrala.

Adauga toate detaliile demografice sau referitoare la stilul de viata al consumatorilor, pe care le consideri relevante, precum si informatii cu privire la cat vei capta din piata tinta. Aceasta analiza a clientilor constituie suportul de baza si in formularea strategiei de marketing si vanzari, iar marimea pietei tinta determina rezultatul proiectiilor financiare.

4.4. Caracteristicile cumparatorilor in piata si alte aspecte relevante

Documenteaza-te cu privire la modul in care se comporta clientii in piata (ex.  loialitate pentru brand, sensibilitate fata de pret, frecventa achizitionarii, preferinte specifice, etc).  In cazul in care nu ai un studiu de piata, te poti baza pe “educated guess”, cu conditia sa argumentezi ideile expuse.

5. Analiza Industriei

Din analiza industriei  trebuie sa rezulte foarte clar care sunt oportunitatile si riscurile specifice, care sunt caracteristicile si practicile standard, care este oferta si pozitia concurentilor.

Aceasta sectiune are rolul pozitionarii companiei in structura industriei si mediul concurential. Impreuna cu analiza pietei, studiul industriei sta la baza evaluarii optiunilor strategice si stabilirii directiilor de actiune viitoare.

De exemplu, poti identifica nise neacoperite de concurenti si poti formula o oferta mai buna. In plus, poti intelege mai bine cheia succesului companiilor de top din domeniu.

Nu lua “de bune” practicile standard din industrie. Majoritatea industriilor impun anumite compromisuri clientilor - un exemplu clasic este domeniul hotelier care nu permite de regula check-in-ul mai devreme de ora 12:00. Unele dintre cele mai de succes afaceri din lume s-au nascut din neconformarea cu practicile industriei si eliminarea compromisurilor.

5.1. Imagine de ansamblu asupra industriei

Din aceasta analiza trebuie sa reiasa care este structura industriei si factorii de influenta care afecteaza jucatorii.  Un punct bun de plecare este modelul celor cinci forte conceput de Porter (intensitatea concurentei, puterea de negociere a clientilor, puterea de negociere a furnizorilor, bariere de intrare, produse substituibile). De asemenea, analiza trebuie sa includa structura costurilor, indicatori specifici, practicile standard in industrie, modele de distributie (un aspect mai putin important pentru prestatorii de servicii) si orice alte aspecte relevante.

5.2. Tendinte in evolutia industriei

Intr-un plan de afaceri este foarte important sa privim spre viitor. Include in aceasta sectiune modificarile asteptate in industrie (ex. consolidare) sau in oferta companiilor (ex. lansarea unui produs inovator pe piata).

5.3. Analiza competitiei

Aceasta sectiune trebuie sa includa date cu privire la principalii jucatori din piata si la concurentii directi ai afacerii tale. De exemplu, e posibil sa te concentrezi pe o nisa in care sa nu fie foarte active cele mai mari companii din piata, iar concurentii tai directi sa fie firme de dimensiune mai redusa. Similar, daca iti deschizi un restaurant, nu trebuie sa incluzi toate restaurantele din oras, ci eventual pe cele din aceeasi zona sau pe acelasi specific. De asemenea, ia in calcul si concurentii indirecti: companii care furnizeaza produse sau servicii substituibile.

Principalele informatii sunt legate de oferta, cota de piata, cifra de afaceri, angajati, puncte tari si puncte slabe, etc. O sursa buna pentru informatiile financiare este site-ul Ministerului de Finante. Presa economica si site-urile companiilor vizate sunt alte surse care te pot ajuta.

Pagina: 1 2 3

Adauga pe: Facebook Adauga pe: Windows Live Adauga pe: Digg Add to: Del.icoi.us Add to: StumbleUpon Add to: Yahoo Add to: Google Publicat la data: 08-07-2010


Comentarii:(141)


NCvYuDly94

- 2018-10-17 13:42:51

AveniraNox

- 2018-10-17 13:37:08
online en franais 6a28 uk online sales online

Charlesetess

- 2018-10-17 13:29:26
wh0cd5850 cafergot

AveniraNox

- 2018-10-17 13:21:21
cocaina online online levitra 6a28 compra online calidad

AveniraNox

- 2018-10-17 13:08:33
37a1 viagra grapefruitsaft http://viagrakiier.com/ - online viagra buy generic viagra viagra mode emploi

AveniraNox

- 2018-10-17 13:06:59
37a1 beat way to order viagra jelly http://viagrakiier.com/ - buy generic viagra buy generic viagra can you take viagra young

Charlesetess

- 2018-10-17 12:54:35
wh0cd5850 cafergot

AveniraNox

- 2018-10-17 12:48:16
37a1 canadian viagra super active http://viagrakiier.com/ - generic viagra generic viagra online only for you viagra to buy

AveniraNox

- 2018-10-17 12:46:55
37a1 trusted online viagra http://viagrakiier.com/ - buy generic viagra generic viagra online suciedad de viagra barata

MichaelToica

- 2018-10-17 11:48:32
wh0cd5850 zyban

MichaelToica

- 2018-10-17 11:25:35
wh0cd5850 neurontin

AveniraNox

- 2018-10-17 11:18:30
bestalla billig online 6a28 performance anxiety online

BennyCen

- 2018-10-17 11:17:06

MichaelToica

- 2018-10-17 09:28:47
wh0cd5850 atarax

lAYvtydP

- 2018-10-17 08:45:35

oWe0NtD4EMr

- 2018-10-17 07:47:19

Charlesetess

- 2018-10-17 07:45:24
wh0cd5850 buy zyban online

mLehEo6M

- 2018-10-17 07:44:28

Charlesetess

- 2018-10-17 07:01:47
wh0cd5850 buy atarax online

Charlesetess

- 2018-10-17 06:40:25
wh0cd5850 atenolol

Charlesetess

- 2018-10-17 06:06:50
wh0cd5850 abilify

MichaelToica

- 2018-10-17 05:43:55
wh0cd5850 strattera generic

Antoineevila

- 2018-10-17 05:40:51
cialis generika cheap cheapest cialis online australia cheap legal cialis buy cheap cialis online australia http://atinyact.com/#cheap cheapest place to get cialis cheapest cialis online

MichaelToica

- 2018-10-17 05:11:20
wh0cd5850 cipro

viagra without a doctor prescription

- 2018-10-17 04:49:33
hair essentials for hair growth asthmatic viagra without doctor prescription male hair loss products gastinal intestinal viagra without doctor prescription

OksanochkaNox

- 2018-10-17 04:18:11
viagra plus australia pharmacy http://viagrapoie.com/ - viagra viagra cheapcanadian drug viagra http://viagraoirhd.com/ - buy viagra online viagracanada cialis prescription http://cialisuqwf.com/ - buy cialis generic cialis online

VxtsAOavc

- 2018-10-17 03:49:12

MichaelToica

- 2018-10-17 03:08:28
wh0cd5850 click here

QBIv5U1SJw3

- 2018-10-17 02:44:14

SvetaNox

- 2018-10-17 02:30:40
canadian prescriptions online d23c fast canadian online d23c online online online ireland d23c

SvetaNox

- 2018-10-17 02:09:35
canadiense online barato d23c original online bewertun d23c online daily pdf d23c

Loans For Bad Credit

- 2018-10-17 01:28:30
one hour payday loan personal loans guaranteed approval loans guaranteed approval loans guaranteed approval

Get A Loan

- 2018-10-17 01:20:14
loans guaranteed approval 12 month loans guaranteed loans bad credit loans guaranteed approval

Charlesetess

- 2018-10-17 00:59:41
wh0cd5850 abilify

Paydayloan

- 2018-10-17 00:55:07
personal loans online no credit check payday loans in utah credit loans guaranteed approval tax advance loans

d6KHZUYLaP

- 2018-10-17 00:32:22

Loans For Bad Credit

- 2018-10-16 23:59:56
loans guaranteed approval bad credit personal loans guaranteed approval online payday loan instant approval loans of america

Charlesetess

- 2018-10-16 23:48:26

MichaelToica

- 2018-10-16 23:40:46
wh0cd5850 zoloft

VladaNox

- 2018-10-16 23:38:55
viagra kaufen in wien http://viagralkas.com/ - buy viagra online cheap viagra

VladaNox

- 2018-10-16 23:37:05
viagra from usa cheap http://viagralkas.com/ - viagra online online viagra

canadian pharmacies

- 2018-10-16 23:34:47
how to treat hair loss definition of asthma online pharmacy atlanta allergy and asthma best treatment for arthritis canadian pharmacies

Get A Loan

- 2018-10-16 23:33:57
loans without direct deposit 2000 loan instant online payday loans loans online approval

Loan Cash

- 2018-10-16 23:32:20
12 month loans loans guaranteed approval loans guaranteed approval loan consolidation

Charlesetess

- 2018-10-16 23:16:23
wh0cd5850 cafergot

MichaelToica

- 2018-10-16 23:07:07
wh0cd5850 strattera generic

Bad Credit

- 2018-10-16 22:31:53
bad credit personal loans guaranteed approval bad credit personal loans guaranteed approval payday lenders https://loansguaranteedapproval.com/ - loans guaranteed approval

imkdourf

- 2018-10-16 22:31:46
bad credit instant loans payday online loans bad credit payday loans no fax online payday cash loans

Alfredassox

- 2018-10-16 21:28:56
wh0cd5850 buy atarax

MichaelToica

- 2018-10-16 20:48:25
wh0cd5850 cafergot

Loans For Bad Credit

- 2018-10-16 20:34:59

DalinaNox

- 2018-10-16 20:09:39
viagra costs uk http://viagrahsk.com/ - buy viagra online viagra cheapviagra almaximo 50 mg http://viagrafsafast.com/ - viagra cheap cheap viagra

Nommianisp

- 2018-10-16 19:43:28
cheap cialis http://cialisles.com cialis pills buy cialis online prostatitis erectile dysfunction tadalafil

Direct Lender Loans

- 2018-10-16 18:32:48
bad credit loans guaranteed approval loans guaranteed approval avant loans personal loans guaranteed approval

Nommianisp

- 2018-10-16 18:00:25
online cialis http://cialisles.com cheap cialis online cialis prices kan man dela tadalafil

Charlesetess

- 2018-10-16 17:48:52
wh0cd5850 helpful resources

MichaelToica

- 2018-10-16 17:21:36

bK5LiBt4

- 2018-10-16 16:55:11

Charlesetess

- 2018-10-16 16:49:00
wh0cd5850 atenolol

MichaelToica

- 2018-10-16 16:42:48
wh0cd5850 atomoxetine price

Charlesetess

- 2018-10-16 16:17:36

Quick Loan

- 2018-10-16 16:13:29
bad credit loans guaranteed approval guaranteed loan credit loans online local payday loans

Cash Loan

- 2018-10-16 16:11:12

Pay Day Loans

- 2018-10-16 15:14:05
credit loans guaranteed approval personal loans guaranteed approval guaranteed loans loans guaranteed approval

Jessicabuche

- 2018-10-16 14:22:58
????? – ??? ?? ?????? ???????, ?? ? ??????????? ????????? ?? ?????????? ?????, ????? ????????, ???????? ????? ?????, ????????? ?? vobguy.com

MichaelToica

- 2018-10-16 14:13:04
wh0cd5850 strattera generic

p6sng3nVr

- 2018-10-16 13:28:26

RickyAbank

- 2018-10-16 12:12:22
flomax viagra together online viagra viagra 100 mg 2 comprimidos generic viagra prices how to cut a viagra pill in half viagra online sildenafil 50 mg se puede tomar alcohol viagra 100mg viagra online canada

Stephennef

- 2018-10-16 12:11:58
can i safely take 200mg of viagra generic viagra viagra for sale in durban generic viagra prices can you get viagra for women generic viagra cheap viagra online canada viagra online can i buy viagra over the counter in turkey

RusselStoor

- 2018-10-16 12:08:31
viagra generic work viagra generic buy legal viagra online viagra online efectos viagra 100mg buy viagra can i take 75 mg of viagra viagra 100mg can i buy viagra in england

RoscoeFlold

- 2018-10-16 12:03:46
????? ?????? ?????????? ?????????? ?????????? ?????? ????????? ???????? ????????? ???????? OnePlus, ?????????? ? 2013 ???? ?????? ????-??????????? Oppo ????? ???, ?????????? ????????? ? ????? ???????? ???? ??? ???? ?????? ????????? — OnePlus X, ??????????? ???????? ?? ????? no-lamer.ru

BennyCen

- 2018-10-16 11:50:05
wh0cd5850 cipro

mklGlord

- 2018-10-16 11:34:48

MichaelToica

- 2018-10-16 11:04:35
wh0cd5850 zoloft

Nommianisp

- 2018-10-16 10:46:46
cialis coupon http://cialisles.com cialis cialis generic tadalafil lo pueden tomar las mujeres

Charlesetess

- 2018-10-16 10:46:28
wh0cd5850 zyban

MichaelToica

- 2018-10-16 10:34:39
wh0cd5850 cafergot

Charlesetess

- 2018-10-16 09:52:19
wh0cd5850 zyban generic

Pay Day Loan

- 2018-10-16 09:39:40
bad credit loans guaranteed approval payday loans in san antonio really bad credit loans guaranteed loans

Charlesetess

- 2018-10-16 09:11:39
wh0cd5850 atarax

9JtTyvZByaIM

- 2018-10-16 08:56:58

Charlesetess

- 2018-10-16 08:14:49
wh0cd5850 strattera

Nommianisp

- 2018-10-16 08:00:38
cheap cialis http://cialisles.com how to buy cialis online cialis acheter tadalafil canada

MichaelToica

- 2018-10-16 07:50:48
wh0cd5850 atarax

Loans Online

- 2018-10-16 07:39:45
credit loans guaranteed approval loans direct deposit personal loans near me reliable payday loans

Payday

- 2018-10-16 07:21:00
bad credit personal loans guaranteed approval personal loans guaranteed approval loans guaranteed approval loans guaranteed approval

Direct Lenders

- 2018-10-16 07:07:05
personal loans guaranteed approval easy cash loans online loans money poor credit loans guaranteed approval

RickyAbank

- 2018-10-16 06:50:51
buy professional viagra buy viagra where can i get viagra viagra online is there a generic viagra in the us online viagra cheap generic viagra online pharmacy buy viagra online sildenafil cheap online

Stephennef

- 2018-10-16 06:50:35
efeitos do viagra generico buy viagra dove acquistare viagra generico online generic viagra prices legit site buy viagra online viagra how do i get a viagra sample generic viagra prices durata effetto viagra 50 mg

RusselStoor

- 2018-10-16 06:47:03
sildenafil buy generic online viagra is generic viagra bad for you viagra 100mg is generic viagra now available viagra online can sex offenders get viagra generic viagra prices onde encontrar viagra generico

wytueepo

- 2018-10-16 06:37:02

VianorNox

- 2018-10-16 06:31:03
3773 cialis 10mg dosag http://cialisyqwol.com/ - cialis cialis buy cheap cialis online now uk

VianorNox

- 2018-10-16 06:28:58
3773 cialis mg forum http://cialisyqwol.com/ - generic cialis online cheap cialis click now cialis alternative

VianorNox

- 2018-10-16 06:11:17
3773 can cialis help women http://cialisyqwol.com/ - buy cialis generic cialis online we recommend cialis 100

VianorNox

- 2018-10-16 06:09:29
3773 generic cialis soft india http://cialisyqwol.com/ - buy cialis cialis cheap farmaco in linea cialis

Nommianisp

- 2018-10-16 05:50:30
cialis pills http://cialisles.com generic cialis cialis for sale tadalafil originale costo

Online Payday Loans

- 2018-10-16 05:31:38
bad credit personal loans guaranteed approval loans guaranteed approval apply for a loan with bad credit bad credit personal loans guaranteed approval

THtck52tFd

- 2018-10-16 05:10:52

Bad Credit

- 2018-10-16 05:07:31
cash advance credit card no credit check loan poor credit loans guaranteed approval loans guaranteed approval

MichaelToica

- 2018-10-16 05:03:36
wh0cd5850 zyban online

MichaelToica

- 2018-10-16 04:50:56
wh0cd5850 atomoxetine price

Payday

- 2018-10-16 04:42:58
reliable payday loans poor credit loans guaranteed approval guaranteed loan https://loansguaranteedapproval.com/ - loans guaranteed approval

Charlesetess

- 2018-10-16 04:33:02
wh0cd5850 buy cafergot

Spotloan

- 2018-10-16 04:05:46
credit loans guaranteed approval loans guaranteed approval medical loans loans guaranteed approval

Nommianisp

- 2018-10-16 03:38:18
cialis online http://cialisles.com cialis prices cialis pills se puede comprar tadalafil en mexico

Charlesetess

- 2018-10-16 03:11:42
wh0cd5850 cafergot

I4Bo5BtSf7

- 2018-10-16 02:45:47

Charlesetess

- 2018-10-16 02:36:57
wh0cd5850 buy abilify online

rG8Td5s4X

- 2018-10-16 02:33:25

Antoineevila

- 2018-10-16 02:17:47
cheap cialis soft tabs buy cheap generic cialis cheap cialis 20mg cheap cialis super active parent http://atinyact.com/#cheap buy cialis cheap canada cheapest cialis in the world

MichaelToica

- 2018-10-16 01:51:22
wh0cd5850 zoloft

rtalettduq

- 2018-10-16 01:09:18
order generic viagra buy generic viagra online http://waltzweekend.com

Cash Loan

- 2018-10-16 00:40:35
credit loans guaranteed approval get money now loans guaranteed approval bad credit personal loans guaranteed approval

Paydayloan

- 2018-10-15 23:58:27
multiple payday loans guaranteed loan online payday loans no fax loans guaranteed approval

Loan

- 2018-10-15 23:12:47
bad credit loans buy now pay later bad credit installment loans direct lenders credit loans guaranteed approval

MichaelToica

- 2018-10-15 23:03:36

MichaelToica

- 2018-10-15 23:01:51
wh0cd5850 atarax

Payday

- 2018-10-15 22:29:22
get money now guaranteed loans loans guaranteed approval credit card debt consolidation loans

Charlesetess

- 2018-10-15 21:52:27
wh0cd5850 setraline purchase

Payday Loan

- 2018-10-15 21:19:42

2S2KAKWGxiH

- 2018-10-15 21:10:27

dtaletlzoo

- 2018-10-15 20:18:31
cialis 180 pills cialis 120 pills http://baymontelreno.com

Charlesetess

- 2018-10-15 20:15:38
wh0cd5850 zoloft

Alfredassox

- 2018-10-15 20:15:01
wh0cd5850 neurontin

Charlesetess

- 2018-10-15 19:59:06
wh0cd5850 neurontin

MichaelToica

- 2018-10-15 19:43:22

MichaelToica

- 2018-10-15 17:27:21
wh0cd5850 zoloft

MichaelToica

- 2018-10-15 17:23:30
wh0cd5850 atarax for eczema

Getting A Loan

- 2018-10-15 16:45:20
bad credit personal loans guaranteed approval bad credit personal loans guaranteed approval credit loans guaranteed approval guaranteed loan

Charlesetess

- 2018-10-15 15:52:03
wh0cd5850 buy abilify online

Kara13vjn

- 2018-10-15 15:41:34
??????? ??????????? ? ?????? ???? ?????? ???? ???? ????? ??????? ?????????? ? ???? ?? ?????????. ?????? ? ??????????????? ??????? ?????? ?? ???? ?????????? ??????? ? ??????????? ? ???????. ??? ?????????? ?? ???????? ????????? ??? ?????? ?????????? ????. ????? ??????? ???????? ????? ????? ????? ????? ? ?????? ? ??????????? ??????? ??. ???????????? ?????????? ?????? ? ???????????? ?????? ??? ? ???? ?????? ?????? ?????? ? ????? ???????????? ????????.

MichaelToica

- 2018-10-15 14:41:21
wh0cd5850 cafergot

VianorNox

- 2018-10-15 14:36:03
3773 cialis generico bh http://cialisyqwol.com/ - generic cialis online cialis buying cialis online reviews

Charlesetess

- 2018-10-15 14:35:05
wh0cd5850 zoloft

VianorNox

- 2018-10-15 14:34:19
3773 cialis in us http://cialisyqwol.com/ - cialis cialis achat cialis marseille

Charlesetess

- 2018-10-15 14:28:38
wh0cd5850 zoloft

VianorNox

- 2018-10-15 14:15:35
3773 cialis for sale in europa http://cialisyqwol.com/ - generic cialis online cialis eu buy cialis

VianorNox

- 2018-10-15 14:14:16
3773 cialis e bruciore di stomaco http://cialisyqwol.com/ - buy cialis buy cialis just try cialis strenght mg

MichaelToica

- 2018-10-15 12:39:08
wh0cd5850 strattera cost

MichaelToica

- 2018-10-15 12:35:01
wh0cd5850 atenolol

PhillipasNew

- 2018-10-15 12:30:33
cialis prezzo cialis in italia cialis generic taking half of cialisNume:
Email: (nu va fi publicat)

Comentariu:Alte articole:


Director Web