BizSuport - primul serviciu dedicat Antreprenorilor si Investitorilor

Te-ai hotarat sa investesti intr-o afacere. Care sunt pasii urmatori?A gasit un proiect interesant si te gandesti ca merita sa investesti bani in dezvoltarea acestuia. Ai vazut planul de afaceri, ti-a placut prezentarea si ai primit clarificarile solicitate. Te-ai inteles principial cu antreprenorul si asupra termenilor de finantare si a structurarii deal-ului. Ce urmeaza de acum incolo?

 

 

 

 

1. Due Diligence

Un prim pas este realizarea unui minim due diligence pentru a te asigura ca toate informatiile prezentate sunt reale si a avea o baza mai solida pentru evaluarea potentialului afacerii. Recomandarea noastra este sa nu ocolesti aceasta etapa nici in cazul in care propunerea de afacere vine din partea unei rude sau cunostinte. De regula echipa de due diligence cuprinde cel putin un contabil sau un auditor, pentru partea financiara si fiscala, si un avocat, pentru partea legala si comerciala (inclusiv contracte cu clienti si furnizori).

Due diligence reprezinta cercetarea amanuntita a unei afaceri, din punct de vedere legal, financiar si comercial. Scopul sau este de a-ti oferi o imagine reala asupra situatiei curente a companiei si a te ajuta in a evalua riscurile si perspectivele afacerii.

Complexitatea procesului de due diligence depinde desigur de valoarea investitiei, nefiind recomandabil sa aloci timp si resurse semnificative in cazul unei afaceri mici. De asemenea, procesul de due diligence va fi probabil mai rapid in cazul unui startup decat al unei afaceri cu ceva mai mult istoric. In mod normal, aceasta etapa nu ar trebui sa dureze mai mult de 1-2 saptamani in cazul unei afaceri mici.

Indiferent de durata si complexitatea due diligence-ului, acest pas ar trebui sa-ti ofere confortul ca stii in ce investesti si cunosti toate riscurile majore asociate afacerii. Abia in urma unui due diligence si a clarificarii problemelor rezultate din acest proces, poti intra intr-un angajament formal cu antreprenorul. Retine de asemenea ca evaluarea/ pretul de intrare agreate la nivel principial pot fi rediscutate si eventual ajustate in functie de rezultatele due diligence-ului.

Cateva documente pe care ar trebui sa le soliciti in cadrul unui minim due diligence sunt:

 • Structura legala a companiei si ultimul act constitutiv
 • Extras recent de la Registrul Comertului
 • Copie dupa Registrul Actionarilor
 • Copii ale tuturor permiselor si licentelor detinute
 • Informatii despre proprietatile detinute si principalele echipamente de productie
 • Lista drepturilor de proprietate intelectuala detinute si copii ale inregistrarilor
 • Contracte cadru cu clientii si contracte semnate cu principalii clienti
 • Contracte cadru cu furnizorii si contracte semnate cu principalii furnizori
 • Contracte de chirie
 • Contracte de leasing
 • Contracte de asigurare
 • Contracte ale management-ului
 • Situatiile financiare statutare si raporturi de audit (daca e cazul)
 • Bugetul pe anul in curs
 • Registrul mijloacelor fixe
 • Detalii cu privire la stocuri
 • Detalii cu privire la creante
 • Copii dupa extrase de cont recente
 • Detalii cu privire la datorii furnizori
 • Certificat fiscal recent
 • Situatia imprumuturilor si a leasing-ului
 • Informatii cu privire la garantii si ipoteci
 • Informatii cu privire la litigii

2. Termenii parteneriatului

O atentie sporita trebuie acordata elementelor de corporate governance. Chiar daca termenul pare sofisticat astfel de principii se aplica si in cele mai mici companii. Negocierea directiilor majore ale parteneriatului te fereste de surpize neplacute pe viitor si diminueaza riscurile investitorului.

Atunci cand intri intr-o afacere trebuie sa ai grija sa negociezi mai mult decat pretul si participatia cuvenita. Drepturile si obligatiile actionarilor/ asociatilor minoritari, modul de raportare si comunicare, procesul luarii de decizii strategice, si alte aspecte similare, sunt extrem de importante pentru colaborarea viitoare cu antreprenorul si, in final, pentru succesul investitiei. Chiar daca la momentul la care bati palma cu antreprenorul aceste aspecte pot parea secundare, ele reprezinta directia principala pentru viitorul parteneriat.

Un avocat te poate sfatui in detaliu cu privire la termenii ce trebuie definiti inca de la inceput si care vor fi inclusi in contractul de vanzare cumparare actiuni. Tot acum trebuie negociate aspecte precum posibilitatea de iesire din contract fara plata unor daune (ex. in cazul unor modificari semnificative cu impact negativ asupra afacerii), conditii precedente pentru intrarea in efect a transferului de actiuni (ex. anumite actiuni pe care vanzatorul sau investitorul trebuie sa le intreprinda pentru ca tranzactia sa aiba loc) sau despagubirile datorate de parti in cazul incalcarii reprezentarilor din contract.

3. Contractul de vanzare cumparare actiuni

Intregul proces se concretizeaza intr-un contract de vanzare cumparare actiuni (SPA, Share Purchase Agreement), care trebuie sa cuprinda toate elementele agreate intre parti. Este obligatoriu sa ai alaturi de tine un avocat care sa pregateasca sau, dupa caz, sa revizuiasca termenii contractuali. Acesta nu este un contract standard, care poate fi gasit in modelele disponibile pe diverse site-uri, ci trebuie sa fie extrem de concret si specific. Bineinteles, ca si in cazul due diligence-ului, contractul trebuie dimensionat in functie de valoarea afacerii.

O parte esentiala a SPA-ului este cea de reprezentari si garantii ale vanzatorului (Reps & Warranties), prin care antreprenorul confirma in esenta acuratetea informatiilor prezentate si conformitatea cu legile in vigoare.  

Pe scurt, un SPA cuprinde de regula urmatoarele sectiuni:

 • Partile contractului
 • Definitii si Interpretari – cuprinde definitia termenilor cheie din contract, in sensul intelegerii dintre parti
 • Vanzarea si cumpararea de actiuni – stabileste cadrul pentru transferul de actiuni/ parti sociale: procentul vandut, data la care se va realiza transferul, pretul de cumparare, plata pretului. In cazul in care pretul de cumparare nu este fix ci depinde de una sau mai multe variabile, mecanismul pentru calculul pretului trebuie prezentat cat mai explicit. Modul de structurare si termenele pentru plata pretului trebuie desigur explicate in detaliu. De asemenea, data transferului (Closing Date) poate fi fixa sau poate depinde de indeplinirea anumitor conditii, caz in care trebuie definita ca atare.
 • Actiuni la Closing – cuprinde pasii necesari realizarii efective a transferului de actiuni/ parti sociale. In cazul societatilor cu raspundere limitata, transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul de actionari. Pentru ca noul actionar sa intre in posesia partilor sociale achizitionate, actul constitutiv al companiei trebuie actualizat si inregistrat la Registrul Comertului. De regula, inscrierea in registrul actionarilor si actualizarea actului constitutiv au loc simultan cu plata pretului.
 • Conditii precedente – reprezinta un set de actiuni pe care una sau ambele parti trebuie sa le indeplineasca pentru ca tranzactia sa se realizeze. De exemplu, investitorul poate solicita ca tranzactia sa fie conditionata de obtinerea de catre antreprenor a unei autorizatii necesare derularii afacerii, pe care firma nu o detine la momentul semnarii acordului. Conditiile precedente difera de la contract la contract, in functie de situatia specifica a firmei in cauza – poate fi vorba de obtinerea finantarii pentru necesarul neacoperit de investitor, solicitarea unui control fiscal, semnarea de catre firma a unui contract major, s.a.m.d. Conditiile precedente reprezinta de asemenea modalitatea prin care investitorul poate iesi din contract fara raspundere legala.
 • Reprezentari si Garantii ale Vanzatorului – in aceasta sectiune antreprenorul raspunde legal pentru veridicitatea si acuratetea informatiilor prezentate investitorului. Reprezentarile si Garantiile sunt specifice fiecarui contract si trebuie detaliate pentru fiecare element in parte. In linii generale, sectiunea va cuprinde de regula confirmarea vanzatorului cu privire la: capacitatea legala de a transfera actiunile, conformitatea companiei cu legislatia in vigoare, acuratetea situatiilor financiare prezentate, plata taxelor, dreptul de proprietate si starea de functionare a activelor, drepturi de proprietate intelectuala, contractele valide, situatia imprumuturilor, autorizatii cerute de lege, litigii, s.a.m.d.
 • Reprezentari si Garantii ale Cumparatorului – investitorul va acorda de asemenea reprezentari cu privire la capacitatea si dreptul legal de a cumpara actiunile firmei. Alte reprezentari pot fi solicitate de catre antreprenor in functie de specificul tranzactiei.
 • Covenants – reprezinta angajamentele asumate de una sau ambele parti cu privire la anumite actiuni din viitor. Covenants sunt de asemenea clauze specifice, care sunt formulate in functie de situatia companiei si a partilor. In general, acestea pot include clauze de confidentialitate, termenii parteneriatului si elemente de corporate governance, clauze referitoare la gestionarea afacerii (conduct of business).
 • Terminarea contractului – detaliaza modalitatea de terminare a contractului, prin acord comun sau in cazul nerespectarii anumitor conditii de catre una din parti
 • Legea care guverneaza contractul si modalitatile de solutionare a disputelor – in cazul contractelor de valoare mica, legea guvernanta va fi de regula legea romana iar institutiile de solutionare vor fi pe teritoriul Romaniei (ex. Curtea de Arbitraj de la Bucuresti). In caz contrar s-ar putea ca costurile sa intreaca cu mult valoarea tranzactiei.
 • Alte clauze – difera de la contract la contract si pot cuprinde referiri cu privire la modificarea contractului, nulitatea contractului, comunicarea dintre parti, costurile legale, s.a.m.d.
 • Anexe – includ in mare anexele la Reprezentari si Garantii, pentru care partile atesta veridicitatea in mod legal, si sunt parte integranta din contract.        

4. Colaborare si monitorizare permanenta

Chiar daca esti actionar/ asociat minoritar, este si interesul tau ca afacerea sa creasca si sa aduca profit. Foloseste-ti experienta, know-how-ul si contactele in folosul companiei, desigur in masura in care iti permite si timpul. Nu uita ca in final un investitor bun poate aduce intr-o afacere mult mai mult decat finantare.  

In urma transferului de actiuni/ parti sociale, investitorul devine partener cu drepturi depline in afacere. Chiar daca ai agreat cu antreprenorul sa nu fii implicat in operatiunile zilnice, nu lasa afacerea complet din mana. Solicita intalniri si rapoarte regulate pentru a urmari evolutia acesteia, indeosebi in situatia in care lucrurile nu merg conform planului. Cel putin la nivel strategic ar trebui sa ai un cuvant de spus in ceea ce priveste directiile majore in care se indreapta compania. Pana la urma o afacere nu merge de la sine, iar aceasta reprezinta o modalitate de control si diminuare a riscului investitiei.

 


Adauga pe: Facebook Adauga pe: Windows Live Adauga pe: Digg Add to: Del.icoi.us Add to: StumbleUpon Add to: Yahoo Add to: Google Publicat la data: 19-07-2010


Comentarii:(136)


AveniraNox

- 2018-10-18 02:23:59
livraison express online 6a28 elvis online

imkdourf

- 2018-10-18 01:31:23
canadian payday loan companies cash loan online payday cash advance near me online payday payday loan

MichaelToica

- 2018-10-18 01:08:36
wh0cd36503 zyban otc

AveniraNox

- 2018-10-18 00:57:50
online son prix 6a28 sale of brand online

MichaelToica

- 2018-10-18 00:39:35
wh0cd36503 buy cafergot

AveniraNox

- 2018-10-17 23:52:51
kontraindikation fr online 6a28 online preis versandapotheke

MichaelToica

- 2018-10-17 23:03:51
wh0cd36503 zoloft

AveniraNox

- 2018-10-17 22:43:14
the best choice cananda online 6a28 online online thailand

Charlesetess

- 2018-10-17 22:23:35
wh0cd36503 more info

Charlesetess

- 2018-10-17 21:31:08
wh0cd36503 buy atarax

canadian pharmacy

- 2018-10-17 20:59:24
bad allergy symptoms diseases related to digestive system canadian pharmacy what is gi supplements for hair loss canadian pharmacy

Alfredassox

- 2018-10-17 20:54:55
wh0cd36503 buy neurontin

Charlesetess

- 2018-10-17 20:46:33
wh0cd36503 tenormin 50

MichaelToica

- 2018-10-17 18:52:03
wh0cd36503 tadalafil

AveniraNox

- 2018-10-17 18:43:56
37a1 viagra ebay co uk http://viagrakiier.com/ - online viagra cheap viagra online viagra forums and doctors

AveniraNox

- 2018-10-17 18:29:22
37a1 herbal viagra in india price http://viagrakiier.com/ - viagra online viagra viagra libera vendita svizzera

MichaelToica

- 2018-10-17 18:26:06
wh0cd36503 buy atarax online

AveniraNox

- 2018-10-17 18:08:09
50mg generisches online 6a28 online ska inte

RosendosRourb

- 2018-10-17 17:59:17
blurry vision and viagra generic viagra online what is moroccan viagra viagra online what happens when using viagra

tbyferve

- 2018-10-17 17:56:24
myaffiliateprogram payday loan no fax document auto loans people bad credit quick payday loan no

AveniraNox

- 2018-10-17 17:52:59
best online men uk 6a28 livraison express online

MichaelToica

- 2018-10-17 16:40:01
wh0cd36503 website here

Charlesetess

- 2018-10-17 15:30:34
wh0cd36503 cipro

AveniraNox

- 2018-10-17 15:27:59
pfizer online tablet 6a28 cocaina online online levitra

nfscrini

- 2018-10-17 15:27:37
get a payday loan fax free payday loan payday loan cash america payday loans fast no faxing payday loans

BennyCen

- 2018-10-17 14:41:38
wh0cd36503 Strattera

Charlesetess

- 2018-10-17 14:31:56
wh0cd36503 zoloft

Charlesetess

- 2018-10-17 13:52:51
wh0cd36503 zyban

AveniraNox

- 2018-10-17 13:31:25
37a1 order generic viagra cheap http://viagrakiier.com/ - buy viagra cheap viagra viagra pfizer sconto

AveniraNox

- 2018-10-17 13:22:35
online store online online 6a28 acquisto cipla online

AveniraNox

- 2018-10-17 12:47:44
99 cent online 6a28 just try online 50mgs

MichaelToica

- 2018-10-17 12:44:03
wh0cd36503 zoloft

MichaelToica

- 2018-10-17 12:21:51

viagra without a doctor prescription

- 2018-10-17 12:20:00
alcohol gastrointestinal problems viral arthritis viagra without a doctor prescription hair loss medication bronchitis asthma viagra without a doctor prescription

AveniraNox

- 2018-10-17 12:06:47
37a1 acheter viagra bon prix http://viagrakiier.com/ - online viagra cheap viagra online viagra mode emploi

imkdourf

- 2018-10-17 11:53:58
national debt relief day payday loans online 500 payday loan no fax online payday loans

viagra without a doctor prescription

- 2018-10-17 11:38:18
different digestive disorders back arthritis viagra without doctor prescription what triggers asthma attacks examples of gastrointestinal disorders viagra without a doctor prescription

AveniraNox

- 2018-10-17 10:42:48
37a1 gen 150 mg viagra http://viagrakiier.com/ - viagra generic viagra compra viagra colombia

MichaelToica

- 2018-10-17 10:24:16
wh0cd36503 tadalafil 20mg

Charlesetess

- 2018-10-17 10:20:21
wh0cd36503 atenolol

AveniraNox

- 2018-10-17 09:16:06
online for sale in nz 6a28 online online online

AveniraNox

- 2018-10-17 09:01:31
online online with mastercard 6a28 online sur les homme

Charlesetess

- 2018-10-17 08:44:07
wh0cd36503 cafergot

Charlesetess

- 2018-10-17 07:40:02
wh0cd36503 neurontin

StahiiNox

- 2018-10-17 07:13:11
generika viagra plus bestellen http://archiwum.gminarzgow.pl/gci/profile.php?lookup=25558 - cialis cheap cialis http://www.wikinewforum.com/member.php?u=410423 - cialis cheap cheap cialis http://newhuashang.com/space-uid-204222.html - buy cialis buy cialis https://forum.plaync100.us/member.php?478066-GrettaHom - cheap cialis cialis cheap http://diendandoluong.com/members/89024-svetalen.html - generic cialis online buy cialis

Charlesetess

- 2018-10-17 07:07:16
wh0cd36503 zyban

Erroto

- 2018-10-17 06:42:56
polarmeds viagra generic methocarbamol no prescription generic viagra canada

MichaelToica

- 2018-10-17 06:38:28
wh0cd36503 buy abilify online

Nommianisp

- 2018-10-17 06:35:35
cialis pills http://cialisles.com generic cialis cialis for sale donde se puede comprar tadalafil contrareembolso

MichaelToica

- 2018-10-17 06:04:33
wh0cd36503 tadalafil 20mg

online pharmacy

- 2018-10-17 04:40:21
causes arthritis back symptoms of being allergic online pharmacy strained intestines laser for hair loss canadian pharmacy

- 2018-10-17 04:33:23

online pharmacy

- 2018-10-17 04:13:09
toddler asthma allergy control products canadian pharmacy symptoms of seasonal allergies in adults how to treat hair loss canadian pharmacies

MichaelToica

- 2018-10-17 04:03:15
wh0cd36503 zyban

nfgoresk

- 2018-10-17 03:07:46
payday advance loan fast auto and payday loan affiliate payday loan calculate loan payments

Charlesetess

- 2018-10-17 02:01:16
wh0cd36503 atomoxetine cost

SvetaNox

- 2018-10-17 01:13:31
online in d23c price of prescription online d23c precios de online baratos d23c

nfxGlord

- 2018-10-17 01:07:04
getting out debt payday loans fax online personal loans bad credit america payday loans

Charlesetess

- 2018-10-17 00:49:51
wh0cd36503 site

Alfredassox

- 2018-10-17 00:43:26
wh0cd36503 buy abilify

MichaelToica

- 2018-10-17 00:35:24
wh0cd36503 zyban generic

EvfimiiNox

- 2018-10-17 00:23:03
cialis australia cheap http://onlinecialiszrx.com/ - cialis cheap buy cialispreise viagra ohne rezept http://viagraomz.com/ - buy viagra viagra onlinecan i buy viagra in leeds http://viagralkas.com/ - viagra online buy viagra online

Charlesetess

- 2018-10-17 00:15:27
wh0cd36503 zyban

MichaelToica

- 2018-10-16 23:57:27

IgoriNox

- 2018-10-16 23:44:44
discount cialis everyday http://cialisuqkd.com/ - cialis cheap cialis onlinecompren viagra canad http://onlineviphs.com/ - viagra cheap viagracheap soft cialis http://cialisuxer.com/ - cialis cheap buy cialis

TomaNox

- 2018-10-16 23:04:35
viagra sale high street http://www.pjckts.cn/home.php?mod=space&uid=84433 - cialis cheap generic cialis http://www.ishangh.com/space-uid-162962.html - generic cialis generic cialis online http://zxcv.galipan.org/bbs/home.php?mod=space&uid=26692 - cialis cheap cialis online http://dev1.vbprojects.org/member.php?u=35416 - order cialis online cialis http://www.theologyweb.com/campus/member.php?8917-VianorRix&s=b08ca5d193eba7f37067e5ad8eab51ce - cialis online buy cialis

MichaelToica

- 2018-10-16 21:51:50
wh0cd36503 tadalafil

nfscrini

- 2018-10-16 19:05:06

Charlesetess

- 2018-10-16 18:56:33

nfgoresk

- 2018-10-16 18:48:05
payday loan online loan shop advance personal loans fast auto payday loan

MichaelToica

- 2018-10-16 18:17:48
wh0cd36503 ciprofloxacin 500mg

Charlesetess

- 2018-10-16 17:45:56
wh0cd36503 tadalafil

MichaelToica

- 2018-10-16 17:39:03
wh0cd36503 zyban online

Charlesetess

- 2018-10-16 17:12:04
wh0cd36503 buy neurontin

BennyCen

- 2018-10-16 15:39:32
wh0cd36503 cafergot tablets

MichaelToica

- 2018-10-16 15:08:46
wh0cd36503 zyban

tbyferve

- 2018-10-16 14:24:52
direct online payday loans quick loans online check cashing loan payday loan no fax document

imkdourf

- 2018-10-16 14:10:36
what is debt consolidation paydays loans online payday advance usa payday online loans

MichaelToica

- 2018-10-16 12:00:38
wh0cd36503 buy atarax

Charlesetess

- 2018-10-16 11:49:41
wh0cd36503 buy abilify online

Charlesetess

- 2018-10-16 11:48:12
wh0cd36503 atarax

bsudourf

- 2018-10-16 11:26:36
viagra free samples cheap viagra online free viagra sample pack generic viagra for sale

MichaelToica

- 2018-10-16 11:22:54
wh0cd36503 atarax

Charlesetess

- 2018-10-16 10:42:02
wh0cd36503 generic cafergot

Charlesetess

- 2018-10-16 10:09:02
wh0cd36503 neurontin

RickyAbank

- 2018-10-16 08:46:33
can get viagra national health viagra 100mg viagra price reduction viagra online how to get viagra sample generic viagra ordering viagra overnight delivery generic viagra online herbal viagra blue pills

MichaelToica

- 2018-10-16 08:46:32
wh0cd36503 atomoxetine cost

Stephennef

- 2018-10-16 08:46:24
how does generic viagra work buy viagra viagra 100 mg precio en farmacias generic viagra online statistics on viagra sales generic viagra cheap viagra 100mg usa buy viagra efectos sildenafil 50 mg

RusselStoor

- 2018-10-16 08:42:02
viagra online satis buy viagra 100mg viagra better than 50mg viagra online viagra where to buy in australia generic viagra prices the blue pill viagra viagra 100mg generic sildenafil citrate buy

Antoineevila

- 2018-10-16 08:41:18
cheap cialis100mg cheap generic cialis online no prescription cheap samples cialis cheapest cialis online http://atinyact.com/#cheap cialis 5mg 30 pack cheap cheap cialis super activelink.com

Stephennef

- 2018-10-16 08:12:07
medicamento sildenafil 100mg viagra online viagra kaufen generika buy viagra best place to buy generic viagra viagra 100mg can you take lisinopril and viagra together viagra 100mg buy female viagra india

RickyAbank

- 2018-10-16 08:11:44
thailand viagra online generic viagra online can half of a viagra pill work viagra 100mg viagra price in delhi viagra 100mg viagra 50 vs 100 mg generic viagra online online meds viagra

RusselStoor

- 2018-10-16 08:06:48
25 mg de viagra generic viagra sildenafil citrate 100 mg dapoxetine 60 mg generic viagra online cheap viagra ontario buy viagra online safe to buy generic viagra viagra generic ordering viagra online legal

nsfcrini

- 2018-10-16 07:19:22
buy viagra viagra buy online cheapest viagra buying viagra online

VianorNox

- 2018-10-16 06:52:18
3773 boutique spcialise http://cialisyqwol.com/ - generic cialis generic cialis lowest price for cialis advice

MichaelToica

- 2018-10-16 05:56:34
wh0cd36503 cipro

MichaelToica

- 2018-10-16 05:44:38
wh0cd36503 atenolol

VianorNox

- 2018-10-16 05:31:25
3773 cialis soft tablets online http://cialisyqwol.com/ - generic cialis online cialis daily dose cialis

Charlesetess

- 2018-10-16 05:22:56
wh0cd36503 cipro

mtgferve

- 2018-10-16 04:24:13
order viagra online best generic viagra prescription viagra buy real viagra online

Charlesetess

- 2018-10-16 04:11:42
wh0cd36503 tadalafil

VianorNox

- 2018-10-16 04:07:28
3773 cialis 100mg http://cialisyqwol.com/ - buy cialis buy cialis is cialis healthy to take

Charlesetess

- 2018-10-16 03:32:41
wh0cd36503 zyban

MichaelToica

- 2018-10-16 02:47:56
wh0cd36503 Strattera

gtaletijju

- 2018-10-16 02:38:16
where can i buy cialis cialis dosage http://baymontelreno.com

nsfcrini

- 2018-10-16 01:06:10
viagra soft pills buy generic viagra online viagra price comparison viagra online cheap

mybrins

- 2018-10-16 00:54:49
buy 125 mcg synthroid no prescription buy viagra online brand cialis for 3.92 us online buy viagra online

VianorNox

- 2018-10-16 00:43:57
online sales europ 85d3 where to online online 1 tablet

Alfredassox

- 2018-10-16 00:42:54
wh0cd36503 zoloft

MichaelToica

- 2018-10-16 00:01:04
wh0cd36503 cipro

MichaelToica

- 2018-10-16 00:01:00
wh0cd36503 atenolol

mtgferve

- 2018-10-15 23:35:58
buy viagra professional viagra generic date viagra samples viagra generic date

Charlesetess

- 2018-10-15 22:51:13
wh0cd36503 buy neurontin

mklGlord

- 2018-10-15 22:45:46

viagra without doctor prescription

- 2018-10-15 22:39:19
hair grower eye allergy treatment viagra without a doctor prescription joint problems management of asthma viagra without a doctor prescription

online pharmacy

- 2018-10-15 22:35:13
hay fever symptoms digestive disease symptoms canadian pharmacy wheat allergy test osteoarthritis and rheumatoid arthritis canadian pharmacies

bsudourf

- 2018-10-15 22:30:08

Charlesetess

- 2018-10-15 21:15:43
wh0cd36503 cipro

Charlesetess

- 2018-10-15 20:58:57
wh0cd36503 zyban price

MichaelToica

- 2018-10-15 20:38:07
wh0cd36503 zoloft cost

htaletsuoz

- 2018-10-15 20:19:13
cialis 5mg price generic cialis online pharmacy http://valladium.com

nztoresk

- 2018-10-15 19:14:03
tadalafil cialis buy cialis online cialis without prescription buy cialis online safely

MichaelToica

- 2018-10-15 18:10:09
wh0cd36503 cipro

MichaelToica

- 2018-10-15 18:06:13
wh0cd36503 buy atarax online

nztoresk

- 2018-10-15 17:07:41
cialis 5mg is there a generic for cialis buy cialis without prescription cialis for sale online

Charlesetess

- 2018-10-15 16:40:46
wh0cd36503 ciprofloxacin 500mg

Nommianisp

- 2018-10-15 15:45:32
buy cheap cialis line http://cialisles.com cialis prices cialis for sale tadalafil when does it go generic

MichaelToica

- 2018-10-15 15:22:56
wh0cd36503 cipro

Charlesetess

- 2018-10-15 15:21:18
wh0cd36503 cipro

Charlesetess

- 2018-10-15 15:13:53
wh0cd36503 abilify

VianorNox

- 2018-10-15 14:57:07
3773 when to take cialis 20 http://cialisyqwol.com/ - cheap cialis cialis cheap achat cialis meilleur site

PhillipasNew

- 2018-10-15 14:33:23
buy generic cialis why wont cialis work for me generic cialis can you take cialis long term

VianorNox

- 2018-10-15 13:34:48
3773 10 mg cialis price http://cialisyqwol.com/ - cialis cheap buy cialis noi spedizione cialis

MichaelToica

- 2018-10-15 13:22:32
wh0cd36503 atenolol

MichaelToica

- 2018-10-15 13:18:22
wh0cd36503 buy neurontin

mtgferve

- 2018-10-15 12:42:04Nume:
Email: (nu va fi publicat)

Comentariu:Alte articole:


Director Web